Много би ми се искало стойността на радон да влезе в

...
Много би ми се искало стойността на радон да влезе в
Коментари Харесай

Предложение: Стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите

" Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на постройките ". Това съобщи пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в капиталовото планиране.

Тя е безапелационна, че качеството на постройките у нас не е високо, даже при първокласното строителство:

" Не мога да кажа, че има постройка, в която аз съм влизала, и съм намерила всички съоръжения, прокарани през съответните стени, подове, плочи задоволително качествено и умело. Ако се отвори една шахта, която хората, които живеят вътре, не са виждали, просто ще се ужасят ". 

В изявление за предаването " Хоризонт до обед " инж. Колева изясни какво съставлява радонът и до какво води:

" Радонът е газ, който не се вижда, няма аромат и усет, надлежно е по-тежък от въздуха, само че хората не могат да го възприемат, откакто не могат да го пипнат или усетят по някакъв метод. В предишното къщите бяха дишащи. През прозорците преминаваше въздух, духаше, не беше прелестно, само че радонът си намираше място и излизаше. Радонът идва като газ от почвата, навлиза през цепнатини, пролуки, отвори за тръбопроводи, навлиза в постройката и остава вътре, в случай че няма от кое място да излезе. Моят зов, освен поради радона, а поради качеството на въздуха, който дишаме, е, че би трябвало да се проветрява постоянно ". 

България е на едно място, наред с страни като Чехия и Хърватска, където има направена радонова карта, разяснява тя и напомни, че от 2019 година в България е влезнала в действие и нормативна уредба, която регламентира техническите условия към постройките за предотвратяване от радон. Имаме нормативната база и народен проект, само че нямаме информацията към хората, означи специалистът. 

" В нашата разпоредба разделяме съществуващите здания от новото строителство. Това са две доста разнообразни неща. При новостроящи се здания - налични са средствата, с цел да се мери радон в почвен газ преди да стартира строителството. Като че ли единствено задгранични вложители имат интерес от такова проучване. Ако се направи това проучване на площадка, където в бъдеще ще се строи постройка, има благоприятни условия, заложени в наредбата, и се знае по какъв начин може да се понижи количеството на радон, да се отбрани постройката и хората вътре да са спокойни ", изясни още инж. Колева.

Доц. Кремена Иванова от Националния център по радиобиология и радиационна отбрана изясни каква е връзката сред земетресенията и радона: 

" Радонът е дъщерен артикул от естествения ред на уран 238, който го има на всички места към нас, в земята. Като се разместяват земни пластове, естествено той доста по-лесно може да излезе на повърхността. При трусове се покачва концентрацията на радон. Ползва се като знак на земетресенията ". 

И без земетрение обаче в къщите има радон, акцентира тя. По думите й този газ води до съществени последици:

 

" Когато човек хронично стои на високи стойности, това предизвиква рак на белия дроб - той е втората причина за рак на белия дроб ". 

България извършва национална стратегия и има тактика за понижаване на концентрациите на радон в жилищата, означи специалистът. По думите й е направено и национално изследване на база на области: 

" В уеб страницата radon.bg публикуаме карти и селища с броя измервания, високи предели и междинни стойности. Досега сме измерили в Сливен, Кюстендил, Силистра и Благоевград. В момента събираме детекторите от Ямбол. До средата на годината ще бъдат оповестени резултатите в страницата. Сега сме дали детектори за Добрич и Ловеч - всяка област ще може да види детайлно какви са вероятностите да бъдат открити по-високи стойности в постройките ".

Според нея строителни материали може да бъдат източници на газа, по тази причина се прави надзор на тях. Всеки строителен материал, вложен в строителството, би трябвало да има документ за радиоактивност, напомни доцент Иванова и добави: 

" Купувайки си жилище, би трябвало да имаме информация какви материали са вложени, дали са подхванати ограничения и дали е измерена концентрацията на радон. Идеята да се изследва концентрацията на радон е възстановяване на качеството на въздуха, който дишаме ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР